When visiting the Wick Woods on the first visit to site, I noticed the specific acoustic properties of the location. Being stood at the centre of the woods the noise of the enclosing roads was obliterated by the anechoic nature of the trees and all that could be heard was the tweets of birds and movement of the leaves. In creating facilities such as a music school, instrument factory and performance spaces within the Wick Woods the project aims to remedy the loss of public spaces within Hackney Wick due to the Olympics; through the musical reforestation of public land. Through integrating a music factory and music school into the Wick Woods the project creates a space that children could attend and enjoy whilst reintroducing musical instrument manufacturing to the area. The woods are extended across parts of the neighbouring locations to grow the wood required for the production of instruments within the factory, bending and shaping them according to the instrument required. The density of the forest will expand and contract over the lifespan of the trees; creating outdoor spaces for public performance spaces and practice areas alike. The storage tower is home to the harvested wood quantifiable for one orchestra is cut each year and air dried over a period of 20 years before being carved into instruments in the workshops. This is where the main performance space is located; the acoustic properties ever changing with the amount and age of the wood stored within its permeable walls. Performances will be tuned according to these variables and musician locations changing from the typical layout of an orchestra.

Music Factory from Christine Peters on Vimeo.